Over hypnotherapie

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van diepe ontspanning, ook wel trance of hypnose genaamd. Vaak proberen we oplossingen voor onze problemen te bedenken. We leven nu eenmaal in een wereld waarin denken een belangrijke rol speelt. Maar juist dit denken kan verandering in de weg staan. Als gedachtes vastlopen en geen oplossing bieden, raakt ons gevoel ondergesneeuwd. Dit kan het zicht belemmeren op tools die je ook hebt, die je kunnen helpen je probleem aan te pakken.

Bij hypnotherapie stemmen we af op het gevoelsniveau en het onderbewuste. Want juist daar ligt de sleutel tot verandering. In de ontspanning van de hypnose krijg je beter zicht op wat je onbewust nog tegenhoudt om te veranderen, en wat je kan helpen om stappen vooruit te zetten. Een hypnotherapiesessie levert je vaak waardevolle inzichten op waarmee je verder kunt. Zo krijg je meer grip op je leven en komt verandering binnen handbereik.

Jij hebt de regie
Maar al te vaak wordt hypnose geassocieerd met iemand die helemaal weg is van de wereld en geen idee heeft wat er gebeurt. Dat is niet hoe er bij hypnotherapie wordt gewerkt.

In tegenstelling tot bij toneelhypnose heb je bij hypnotherapie zelf de regie. Je bent je alleen tijdelijk minder bewust van prikkels in de buitenwereld. Doordat je de focus verlegt, kun je ontdekken wat er nodig is om je probleem aan te pakken. De therapeut is er om dit proces te begeleiden. Je bent niet afhankelijk van de therapeut om weer uit trance te komen.

Hypnotherapie bewezen effectief
De laatste jaren krijgt hypnotherapie steeds meer de aandacht die het verdient. Hypnotherapie maakt geregeld deel uit van de (medische) gezondheidszorg en wordt toegepast in ziekenhuizen en tandartspraktijken. Het is een effectieve methode bij uiteenlopende psychische en psychisch-somatische klachten. Ook wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hypnotherapie, bijvoorbeeld bij de behandeling van fybromyalgie. Hypnotherapie bij onverklaarde buikpijn is inmiddels bewezen effectief en wordt vergoed door verzekeraars.