Wetenschappelijk bewijs voor Hypnotherapie
Hypnotherapie is een effectieve behandelmethode bij een verscheidenheid aan psychische en psychosomatische klachten. Dit zegt de wetenschap over hypnotherapie.
Bij hypnotherapie in veel gevallen niet wordt gewerkt met protocollen of standaardbehandelingen. Hierdoor is er meer ruimte om de behandeling af te stemmen op de persoonlijke situatie van de cliënt. Deze werkwijze op maat maakt het tegelijkertijd ook lastiger om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de effecten van de behandeling. Toch is er inmiddels al flink wat wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van hypnotherapie.
In steeds meer ziekenhuizen en tandartspraktijken wordt medische hypnose ingezet. Dit is een vorm van hypnose gericht op specifieke klachten zoals bijwerkingen van chemokuren, prikkelbare darm syndroom (PDS), migraine of chronische pijn.
Ook wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar hypnotherapie, bijvoorbeeld bij de behandeling van fybromyalgie. Hypnotherapie bij functionele (complexe) buikpijn bij kinderen is inmiddels bewezen effectief.
Dominique Stokman, directeur van Academie Hypnos waar ik mijn opleiding volgde, zegt daarover het volgende: “Onderzoek toont aan dat hypnose een meetbaar effect heeft op de hersenen. Functionele MRI-scans (fMRI) laten zien dat hypnose de activiteit in bepaalde delen van de hersenen kan veranderen. Bijvoorbeeld, studies hebben aangetoond dat hypnose de activiteit in de anterior cingulate cortex, een deel van de hersenen dat betrokken is bij pijnverwerking, kan verminderen. Dit verklaart waarom hypnotherapie effectief kan zijn bij pijnbestrijding.”
Onderzoek en effectiviteit
Hypnotherapie heeft zijn effectiviteit bewezen in een breed scala van toepassingen. Hier zijn enkele voorbeelden:
Pijnbestrijding: Talrijke studies tonen aan dat hypnotherapie effectief kan zijn bij het verminderen van zowel acute als chronische pijn. Dit maakt het een waardevolle aanvullende behandeling voor patiënten die lijden aan aandoeningen zoals Prikkelbare Darm Syndroom, fibromyalgie en postoperatieve pijn.
Angst en stress: Hypnotherapie kan helpen bij het verminderen van angst en stress. Onderzoek toont aan dat hypnose de productie van stresshormonen kan verlagen en de ontspanningsreactie kan bevorderen.
Gewichtsverlies: Studies laten ook zien dat hypnotherapie kan bijdragen aan gewichtsverlies door eetgewoonten te veranderen en emotie-eten te verminderen. Met hypnotherapie werk je ook aan de (psychische) oorzaken van emotie-eten.
Verslavingen: Hypnotherapie kan effectief zijn bij het behandelen van verslavingen zoals roken en alcoholisme door het verlangen naar de verslavende stof te verminderen en de onderliggende oorzaken te behandelen.
Meer weten? Bekijk de website van Academie Hypnos hier.