Hypnotherapie bij chronische pijn

‘Je moet ermee leren leven’. Dat is de boodschap die veel mensen met chronische en onverklaarde pijn vaak te horen krijgen. Maar hoe je dat doet, leven met pijn die constant je aandacht vraagt, wordt er vaak niet bij verteld.

Als je altijd pijn hebt, dan is het logisch dat je blijft zoeken naar verlichting. Je vraagt je misschien af: moet ik nog een nieuwe behandeling proberen, mijn voedingspatroon veranderen, anders bewegen? Als je zoektocht niets oplevert, zorgt dit vaak voor nog meer spanning, waardoor de pijnklachten kunnen verergeren. Je zit in een vicieuze cirkel.

Pijn is een signaalfunctie van het lichaam
Verzwik je tijdens het hardlopen je enkel, dan laat acute pijn je weten dat je moet stoppen met rennen om verdere schade te voorkomen. Maar als pijn langere tijd aanhoudt, treedt er een heel ander proces in werking. Bij chronische onverklaarde pijn is er geen directe link meer tussen de oorzaak en de pijnsignalen die je voelt. Het pijnsysteem kan ontregeld zijn geraakt, waardoor er continu loze alarmbellen afgaan. Dat is verwarrend, want je ervaart de pijn wel degelijk als echt.

Bij chronische pijn spelen vaak ook allerlei andere factoren een rol. Zo kan je zenuwstelsel zijn ontregeld, kun je last krijgen van slaapproblemen of ernstige oververmoeidheid. Veel mensen met chronische en onverklaarde pijn hebben bovendien last van angstklachten of paniek. Je vraagt je misschien af: “wat er is er aan de hand in mijn lichaam?” en: “hoe moet dit nu verder?”

Zo werkt hypnotherapie bij chronische pijn

Hypnotherapie reikt je verschillende manieren aan om de vicieuze cirkel van chronische pijn te doorbreken. Tijdens hypnose wordt het rationele, wakkere brein even op pauze gezet. Hierdoor wordt het mogelijk om pijnprikkels in het onderbewustzijn te beïnvloeden. In trance kun je bovendien diepliggende patronen en overtuigingen die verandering blokkeren, doorbreken.

Grip op de pijn

Doordat hypnotherapie de pijn vanuit verschillende hoeken belicht, ga je steeds meer begrijpen hoe de pijn in jouw lichaam werkt. Hierdoor kan de angst voor de pijn verminderen en kun je langzaam het vertrouwen in je lichaam terugwinnen.

Naast technieken uit de hypnotherapie gebruik ik in mijn sessies ook methodes uit de yogatherapie. Zo kan het bewust worden van de ademhaling je helpen om weerstand en spanning te verminderen. En zorgt therapeutisch bewegen voor letterlijk meer ruimte in je lichaam en geest. Ontspannings- en visualisatieoefeningen helpen om je aandacht te verleggen naar delen in jezelf waar je wél ruimte en ontspanning kunt ervaren.

Hypnotherapie is effectief bij klachten zoals:

Aanhoudende (lage) rugpijn

RSI

Pijn na een ongeluk of trauma

Onverklaarde pijn / buikpijn

Tinnitus

Fybromyalgie

Prikkelbare Darm Syndroom

Chronische hoofdpijn

Spanningshoofdpijn