Veelgestelde vragen over hypnotherapie
De bekendheid van hypnotherapie groeit. Deze effectieve behandelmethode wordt dan ook steeds vaker ingezet bij een verscheidenheid aan klachten. Toch zijn er ook nog veel misvattingen. Wij zetten een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje.
Alle ik onder hypnose ga, ben ik dan helemaal buiten westen?
Bij hypnotherapie werken we met het onbewuste, een deel van je brein waar onder andere automatische gedragspatronen en (traumatische) herinneringen liggen opgeslagen. Het onbewuste deel van je brein is de hele dag door actief en beïnvloedt continu je denken en je handelen. Als je in hypnose (trance) bent, maak je gemakkelijker contact met dit deel van je brein. Bij hypnotherapie maken we gebruik van een lichte trance (in tegenstelling tot bijvoorbeeld toneelhypnose). Je bent je daarom ook nog steeds bewust van de omgeving. Je focus ligt alleen even elders. Je hoort de hypnotherapeut praten en vragen stellen. Jouw reacties komen niet vanuit het rationele en analytische denken, maar vanuit een diepre laag. Dit maakt het mogelijk om hardnekkige patronen en ongewenst gedrag makkelijker te veranderen.
Kun je tijdens hypnose vergeten herinneren terughalen?
Onze zintuigen registreren de hele dag door ontzettend veel informatie. Over wat er om ons heen gebeurd, maar ook van onze geestelijke binnenwereld en ons lichaam. Al die informatie wordt gefilterd door het brein. Hoewel wel eens wordt gesuggereerd dat alles wat we ooit hebben meegemaakt ligt opgeslagen in onze hersenen, is daar geen concreet bewijs voor. Tijdens hypnose kunnen wel sommige gebeurtenissen waar je lang niet aan hebt gedacht, weer helderder worden. Het gaat dan vaak om gebeurtenissen die voor jou belangrijk waren, bijvoorbeeld omdat het gepaard ging met intense emoties. Tijdens hypnotherapie krijg je beter zicht op deze belangrijke, maar deels versluierde herinneringen, Ze kunnen je helpen om bepaalde zaken te verwerken.
Ik heb een trauma. Als ik in trance ga, loop ik dan het risico het trauma te herbeleven?
Traumatische gebeurtenissen hebben een grote impact op ons. Soms zijn bepaalde herinneringen zo pijnlijk dat het brein ze (deels) afschermt. Tijdens hypnotherapie kan verwerking van het trauma plaatsvinden. Dit gebeurt echter niet door het trauma te herbeleven. Een goed gekwalificeerde hypnotherapeut zal je op een veilige manier begeleiden. Je kunt bijvoorbeeld in trance van een veilige afstand kijken naar wat er is gebeurd, en voelen wat er nodig is om de gebeurtenis een plek te geven.
Waarom is hypnotherapie een relatief snelle methode om problemen aan te pakken?
Veel problemen proberen we op te lossen door er over na te denken of door erover te praten. Dit gebeurt vanuit het denkende brein, de neo-cortex. Dit deel van de hersenen is goed in het maken van analyses en het leggen van verbanden. Maar dat is niet het hele verhaal. Als we lastige dingen hebben meegemaakt in ons leven, dan liggen die vaak verscholen in een diepere laag van het brein. Dit is het gebied waar hypnotherapie zich op richt. Doordat je bij hypnotherapie het denkende brein minder actief is, kun je beter contact maken met je gevoel en de paden in je brein die leiden naar een oplossing. Zo zorgt hypnotherapie in veel gevallen voor een snelle(re) aanpak.
Heb je ook een vraag over hypnotherapie? Stel hem hieronder aan mij!